Oavsett om du flyger på jobbet eller på fritiden är det något de flesta resenärer tar för givet att komma till din destination i tid. Men svåra väderförhållanden, flygplatskonstruktion och säkerhetsproblem gör reseavbrott vanligare än du kanske tror.

Här är vad du behöver veta när flygförseningar eller inställda flyg hotar att förstöra din semester.

Var uppmärksam på flygaviseringar

Sena flygavgångar kan få ringeffekter på anslutningsflyg eller ombordstigning på kryssningsfartyg, så registrera dig för flygbolagsvarningar när du köper en biljett. DOT kräver att flygbolagen underrättar passagerare om alla tidtabellsändringar, till exempel de som görs till följd av covid-19 oro, på deras webbplatser och telefonbokningssystem inom sju dagar efter avresan.

På din resedag, kontrollera din flygstatus online med hjälp av flygbolagets app eller en tredjepartsapp som CheckMyTrip. Förseningar på 30 minuter eller längre visas på flygplatsens flygstatusskärmar, men CheckMyTrip skickar realtidsvarningar tidigare. När man hanterar en flygstörning är timing allt.

CheckMyTrip flight notifications

Byta flygning – var medveten om dina alternativ

När ett flyg väl är inställt bör de flesta resenärers första prioritet, naturligtvis, vara att reda ut sina resebehov. Avbokningar kan komma veckor i förväg eller i sista minuten, strax före resan. Men behovet av att antingen avbryta eller ordna om är detsamma. Det är en bra idé att agera snabbt, vänta inte bara på att flygbolaget ska kontakta dig eller reda ut det.

Några saker att tänka på:

  • Om ett flyg ställs in, du har alltid rätt till återbetalning om du inte flyger. Speciellt om flyget är en bit bort kan detta vara den enklaste lösningen. Boka bara om ett annat flyg och följ upp med flygbolaget för avbokning.
  • Flygbolag erbjuder nästan alltid alternativa flygningar. Det finns lagstiftning för detta i vissa regioner, men de flesta fullserviceflygbolag kommer i alla fall att erbjuda ett alternativ. Det lönar sig att kolla tidtabeller och att kontakta flygbolaget här. Varje flygbolag skiljer sig i sin policy, men många kommer att låta dig byta till en annan dag, eller ibland upp till ett år i framtiden med mer flexibla policyer än när du först bokade.

Anslutande flyg – en eller separat biljett?

Avbokningar som sker under en resa eller innebär senare anslutningsflyg är naturligtvis mer problematiska. Om du har vidareflyg som påverkas av avbokningen beror utfallet på om flygen är bokade tillsammans. Om de har biljetter på samma bokningar (även om de inte drivs av samma flygbolag), har flygbolagen ansvaret att omarrangera anslutningsstrider.

Men om flygen har bokats separat kan du bli fast. Flygbolag är inte skyldiga att erbjuda ett annat anslutningsflyg om du bokat detta separat. Detta är oftast fallet även om flygen går med samma flygbolag, även om det är värt att prata med flygbolaget i dessa fall då det kan hjälpa. Kom också ihåg att du kan ha mer flexibilitet att ändra det inställda flyget än vad du först erbjuds av flygbolaget; att flytta den tidigare kan hjälpa dig i den här situationen.

Rätt till ersättning

Flygbolagen har skyldigheter både att hjälpa passagerare med inställda flyg och, i vissa fall, att erbjuda ytterligare kompensation. Men detta skiljer sig mellan länderna. I vissa länder, som Kina, kommer lite att erbjudas.

Internationellt styrs detta av Montrealkonventionen (som täcker 120 länder). Detta kräver att flygbolagen täcker kostnader i samband med avbokningar, förutom i situationer som klassas som extraordinära eller utanför flygbolagets kontroll.

europeiska bestämmelser (EU-förordning 261/2004) gå längre för EU-flygbolag eller flygbolag utanför EU som avgår från ett EU-land. Förutom att kräva att flygbolaget omarrangerar flyg och betalar för störningar, kräver detta ytterligare kompensation för både förseningar och inställda.

För att vara berättigad till upp till €600 i ersättning (€250 till €600 beroende på flyglängd), måste anmälan från flygbolaget ha gjorts mindre än 14 dagar före avgång.

Kanada är ett annat land som har förbättrat reglerna för avbokningar. Ersättningen beror på flygbolagens storlek och den totala förseningen, upp till maximalt C$1 000.

Täcks av reseförsäkring

Som en sista kommentar, kom ihåg att reseförsäkring kan erbjuda ytterligare skydd. De flesta reseförsäkringar kommer först att hänvisa till flygbolaget i händelse av att flyget ställs in. Men många försäkringar kommer att erbjuda täckning, ofta som en ökad täckningsnivå till en standardförsäkring, som ger skydd i händelse av reseavbrott.

Källor: Enkelt flygande, New York Times

Lämna ett svar