Från slutet av oktober till början av november flockas besökare till Mexiko för Día de Muertos (De dödas dag). De dödas dag – det vill säga ett firande av livets kontinuitet – är en av Mexikos viktigaste högtider, som firas i november varje år.

Här är en sak vi vet: Día de los Muertos, eller de dödas dag, är inte en mexikansk version av Halloween. 2008 erkände UNESCO vikten av Día de los Muertos genom att lägga till semestern på sin lista över mänsklighetens immateriella kulturarv. Idag firar mexikaner från alla religiösa och etniska bakgrunder Día de los Muertos, men i dess kärna är högtiden en återbekräftelse av ursprungsbefolkningens liv.

Dia de los muertos
@checheolguin

Día de Muertos-traditionen

De dödas dag uppstod för flera tusen år sedan med aztekerna, toltekerna och andra Nahua-folk, som ansåg att det var respektlöst att sörja de döda. För dessa pre-spansktalande kulturer var döden en naturlig fas i livets långa kontinuum. De döda var fortfarande medlemmar av samhället, hölls vid liv i minne och ande – och under Día de los Muertos återvände de tillfälligt till jorden. Dagens Día de los Muertos-firande är en sammanblandning av pre-spansktalande religiösa riter och kristna högtider. Det äger rum den 1 och 2 november – alla helgons dag och alla själars dag i den katolska kalendern – runt tiden för höstens majsskörd.

catrina mexicana

Calaveras "Skull"

Calaveras är allestädes närvarande under de dödas dag. Döskallarna är ofta ritade med ett leende som att skratta åt själva döden. De har många former som sockergodis, lerdekorationer och mest minnesvärda: ansiktsmålning. Sockerskallar är dekorerade och placerade på ofrendans av nära och kära. En Calavera, eller sockerskalle, är en dekorativ skalle gjord (vanligtvis för hand) av antingen socker (kallad Alfeñiques) eller lera som används i det mexikanska firandet av de dödas dag.

Calavera Catrina

I början av 1900-talet skapade den mexikanske politiska serietecknaren och litografen José Guadalupe Posada en etsning för att åtfölja en litterär calavera. Posada klädde sin personifiering av döden i fancy fransk dräkt och kallade den Calavera Garbancera, med avsikt att den skulle vara en social kommentar till det mexikanska samhällets efterliknande av europeisk sofistikering. "Todos somos calaveras", ett citat som vanligtvis tillskrivs Posada, betyder "vi är alla skelett." Under alla våra konstgjorda prylar är vi alla likadana.

1947 presenterade konstnären Diego Rivera Posadas stiliserade skelett i hans mästerverk väggmålning "Dröm om en söndagseftermiddag i Alameda Park." Posadas skelettbyst var klädd i en stor feminin hatt, och Rivera gjorde sin hona och döpte henne till Catrina, slang för "de rika". Idag är calaveran Catrina, eller elegant dödskalle, de dödas dag den mest förekommande symbolen.

Flor de Muerto "Mexikanska ringblommor"

Ringblommor tros vara vägarna som leder andarna till deras ofrendas. Blommans livfulla färger och doft lockar de avlidna själarna, när de återvänder för att njuta av sin favoritmat. De kallas "Flor de Muerto" (spanska för de dödas blomma) och de symboliserar livets skönhet och skörhet. Ringblommor inkluderar cirka 60 ettåriga och perenner som är infödda i Mexiko och Centralamerika.

Offering
Bild av mexikansk folkkonstguide

Ofrenda "Offering"

Medan de mest igenkännliga aspekterna av Day of the Dead är representationerna av dödskallar och skelett, är den tradition som har mest betydelse Ofrenda (spanska för offer). Ofrenda är vad hela firandet handlar om; det är en samling erbjudanden tillägnad den person som hedras.

En färgglad vaxduk täcker bordet och ovanpå det sitter en samling fotografier och personliga föremål av den avlidne. Den nedre delen av altaret är där erbjudandena placeras, från traditionell mexikansk mat till andra föremål som representerar den hedrade personens speciella smak.

De dödas mat

Du skapar en mäktig hunger och törst när du reser från andevärlden tillbaka till de levandes rike. Det är åtminstone den traditionella tron i Mexiko. Vissa familjer placerar sin döda älskades favoritmåltid på altaret. Andra vanliga erbjudanden:

Pan de muerto, eller bröd av de döda, är ett typiskt sött bröd (pan dulce), ofta med anisfrön och dekorerat med ben och dödskallar gjorda av deg. Benen kan vara ordnade i en cirkel, som i livets cirkel. Små degtårar symboliserar sorg.

Sockerskallar är en del av en sockerkonsttradition som kom med italienska missionärer från 1600-talet. Pressade i formar och dekorerade med kristallina färger finns de i alla storlekar och komplexitetsnivåer.

Drycker, inklusive pulque, en söt fermenterad dryck gjord av agavesaften; atol, en tunn varm gröt gjord av majsmjöl, med oraffinerat rörsocker, kanel och vanilj tillsatt; och varm choklad.

Källor: De dödas dag, nationella geografiska, Ensam planet


Få uppdaterad COVID-19-reseguide i CheckMyTrip

Nu inne CheckMyTrip, du kan kontrollera covid-19-resebegränsningarna för ditt ursprung och din destination som en del av din resplan eller direkt i appen, om du inte har en resa planerad ännu.

Lämna ett svar