När du är på väg till en okänd stad och ditt mål är att undvika de turistiga stadsdelarna och se hur lokalbefolkningen bor, hur kan du snabbt få den autentiska smaken av en plats? Det finns saker du behöver göra innan dina resor, såväl som när du är på marken, så förbered dig. Många tycker trots allt att planeringen är en spännande del av äventyret.

Så om du vanligtvis rusar från ett monument, museum och park till nästa, varför inte utmana dig själv att lämna klockan och schemat bakom dig. Så här upplever du en stad som en lokal!

Innan du går

1. Lär dig språket

Tourist CheckMyTrip

Du behöver inte vara flytande i det lokala språket men några vardagliga ord räcker långt. "Hej" och "tack" är alltid till hjälp, och "toalett" kan definitivt vara användbart. Det finns många gratis- och betalappar som kan hjälpa till med detta, som t.ex BabbelDuolingo, eller Memrise.

Att ha lite grunder kommer inte bara att hjälpa dig att ta dig runt, det kommer också att göra det mycket lättare att bryta isen med lokalbefolkningen. De flesta älskar att veta att en utlänning har ansträngt sig. Du kanske känner dig dum när du provar nya ord eller fraser, men att resa handlar om att lämna din komfortzon.

2. Flyg till en regional flygplats

airport CheckMyTrip

Börja din resa som du vill fortsätta genom att landa i en stad som inte är huvudstaden.

Flygplatser i mindre städer är ofta mindre stressiga och billigare att flyga till, samtidigt som de ger dig chansen att utforska några platser du kanske inte har tänkt på att besöka. Överväg att flyga från en annan stad för att utöka din rutt.

3. Undvik vandrarhem

Hostel CheckMyTrip

Vandrarhem är mycket tilltalande om du har en budget, men förutom lokal personal tenderar de att vara fulla av andra utländska resenärer. De ger dig inte många chanser att uppleva en plats och dess kultur. Ordna istället självständigt eller lokalt boende. De kan vara dyrare men du kommer att gå hem med många fler anekdoter och minnen än vad ett vanligt vandrarhem kan erbjuda. När du letar efter boende, leta upp de områden där människor bor dagligen och välj ett av dessa lokala grannskap. Detta kommer också att bidra till att hålla nere kostnaderna eftersom de sannolikt kommer att ligga utanför stadskärnan.

Under din resa

4. Ta en gratis rundvandring

free tour CheckMyTrip

En av de bästa sakerna att göra när du anländer till en ny stad eller stad är att leta upp gratis vandringsturer. De är ett bra sätt att få koll på en ny plats. De kommer ofta att göra stopp vid populära attraktioner eller stadsdelar, så att du kan bestämma om de är värda att gå tillbaka till en annan dag.

Guiderna är alltid lokalbefolkningen som ofta växte upp i staden eller staden så de är fulla av historier och lokalt skvaller som du inte hittar i någon guidebok. De har också kunskap om transporter, vad du ska betala för mat och souvenirer och de kommer gärna att berätta om de bästa och sämsta lokala restaurangerna.

Vandringsturer tar vanligtvis två eller tre timmar och du behöver vanligtvis bara boka via deras hemsida en dag eller två i förväg. Det kostar inget, men det är vanligt att ge din guide dricks i slutet.

5. Gå riktigt vilse

Local CheckMyTrip

Istället för att äta på en plats som rekommenderas av en lokal guide, kasta bort den och gå vilse på en plats och se vad du snubblar över.

Välj en restaurang bort från turistområden eller nära berömda sevärdheter. Leta efter ställen som erbjuder äkta lokal mat som inte bränner ett hål i fickan, och be sedan om tips från baren och väntande personal. Du får en mycket mer lokal upplevelse och går hem med en lista över rätter att skapa i ditt kök.

5. Sök igenom marknaderna och gatorna

Market CheckMyTrip

Lokala marknader, inte de som riktar sig till turister, är det bästa stället att verkligen se lokalbefolkningen när de är som bäst. Roken, byteshandeln och skämtandet kommer att berätta mycket om en nationalitet, för att inte tala om att lära dig något "färgstarkt" språk.

Försök att köpa lokala livsmedel som odlas i landet. Detta är inte bara ett mer miljövänligt sätt att äta, utan du kommer att få uppleva den lokala versionen av välbekant mat, eller en cola som inte smakar som cola.

Skygg inte heller för gatumat. Om du ser köer av lokalbefolkningen som står i kö för en gatuvagn är det ett gott tecken på att maten är populär, hygienisk och välsmakande.

6. Använd kollektivtrafik

Transport CheckMyTrip

Oavsett om det är cykel, skoter, rickshaw eller tunnelbana, är kollektivtrafiken ett bra fönster till en ny kultur. Även om du inte förstår det lokala språket kommer du att se välbekanta sevärdheter, som att folk på bussen blir irriterade på att pojken spelar tv-spel eller det gråtande barnet. Ett lokalt tunnelbanekort är också ett bra sätt att ta sig runt i en stad och billigare än att hyra en bil eller ta en taxi.

Vad gör du när du reser för att uppleva en lokal upplevelse? Dela dina tips med oss på Instagram

Källor: Trip Advisor, EuroNews


Få uppdaterad COVID-19-reseguide i CheckMyTrip

Nu inne CheckMyTrip, du kan kontrollera covid-19-resebegränsningarna för ditt ursprung och din destination som en del av din resplan eller direkt i appen, om du inte har en resa planerad ännu.

Dela den här artikeln

Lämna ett svar