Marocko hävde officiellt sitt internationella reseförbud och öppnade igen för vaccinerade utländska besökare den 7 februari. Men det finns några krav du måste följa för att komma in. 

Flytten att öppna gränserna följer "utvecklingen av den epidemiologiska situationen i kungariket" sade ett regeringsuttalande via AFP, eftersom antalet sjukhusvistelser stabiliseras över det nordafrikanska landet.

@samedbelafhaili

Marocko införde ett av norra halvklotets strängaste reseförbud för att hantera uppkomsten av Omicron-stammen av covid-19, vilket stängde alla land-, luft- och sjögränser för resenärer den 29 november. Flytten strandade tiotusentals marockaner utomlands, som samt att hålla internationella besökare inom landet, när repatrieringsflygen avslutades i december.

Även om Marocko har öppnat igen för utländska besökare finns det några krav för att komma in. 

  • De som är 12 år och äldre måste uppvisa en ifylld hälsoform, visa upp ett vaccinationskort (kort utfärdade av andra länder accepteras enligt Besök Marockos hemsida) och bevis på ett negativt COVID-19 PCR-test som tagits inte mer än 48 timmar före ombordstigning på flyget. 
  • Besökare måste också ta ett snabbt antigentest när de anländer till Marocko. Vissa besökare i åldern 7 år och äldre kommer också att behöva göra ett extra test inom 48 timmar efter ankomst till sitt hotell. 
  • Samtidigt kämpar landet fortfarande med ett växande antal fall av coronavirus, särskilt bland den ovaccinerade befolkningen, och vissa inhemska åtgärder finns kvar. Bevis på vaccination (dvs. ett vaccinpass) krävs för att komma in på anläggningar som hotell, kaféer, restauranger, museer, gym, hamam, stormarknader och kollektivtrafik. Det krävs att man bär ansiktsmasker i allmänna utrymmen.

När turister kommer tillbaka är det troligt att de måste följa samma inhemska regler. Amerikanska medborgare bör bära sitt vita kort från Centers of Disease Control and Prevention (CDC) som bevis på vaccination, säger amerikanska ambassaden, även om det "inte kan vara säkert vilket bevis som kommer att accepteras av enskilda anläggningar".

Storbritanniens ambassad bekräftade att Marocko kommer att acceptera Storbritanniens bevis på covid-19 återhämtning och vaccinationsjournal vid gränsen, men om detta kommer att accepteras har ett vaccinpass ännu inte bekräftats. EU-medborgare kan visa upp sina EU Digital COVID-certifikat som bevis på vaccination eftersom certifikatets QR-kod är erkänd i Marocko.

Få uppdaterad COVID-19-reseguide i CheckMyTrip

Nu inne CheckMyTrip, du kan kontrollera covid-19-resebegränsningarna för ditt ursprung och din destination som en del av din resplan eller direkt i appen, om du inte har en resa planerad ännu.

Källor: Ensam planet, Euronews

Dela den här artikeln

Lämna ett svar