Om du reser till Frankrike, här är en guide för att förstå vad hälso- och vaccinkorten är, var du behöver presentera dem och hur du kan ansöka om dem – var du än reser ifrån.

Frankrike har skärpt sina regler vaccin pass (klara vaccination) om igen. Passet krävde initialt att människor fick en boosterspruta inte mer än sju månader efter sin andra vaccindos för att hålla passet aktivt. Den tidsramen har reducerats till fyra månader från och med den 15 februari.

Denna regel gäller även för turister som besöker Frankrike. Även om de inte behöver en booster för att komma in i landet, kommer de att behöva en för att komma åt platser där pass krävs.

Regeln gäller alla över 18 år. Tonåringar i åldern 12-17 kan fortsätta att använda sitt pass utan booster.

Passen är obligatoriska på många platser i Frankrike (det finns lite du kan göra utan ett). De kan presenteras på smartphones eller i pappersformat med en QR-kod som skannas vid inresa.

Att försöka komma runt reglerna för covid-passen i Frankrike kan vara förvirrande eftersom reglerna ständigt förändras. Här är en guide för att förstå de senaste reglerna och hur de gäller för besökare.

 @franck_lammens

Vad är skillnaden mellan hälso- och vaccinpass?

De vaccin pass (godkänt vaccination) indikerar att innehavaren är helt vaccinerad mot covid-19 och gäller alla över 16 år. Men personer över 18 år måste nu ha en booster-spruta för att hålla sitt pass aktivt. I Frankrike betyder det att de måste få sin booster högst fyra månader efter att de fått den andra dosen av ett AstraZeneca-, Pfizer- eller Moderna-vaccin, eller inte mer än två månader efter ett Johnson & Johnson-vaccin.

Turister kommer att behöva visa bevis på ett boostershot om de är över 18 år för att komma in på platser där vaccinpasset krävs.

De hälsokort (passera sanitaire) gäller för personer mellan 12 och 15 år och är antingen bevis på vaccination, återhämtning eller ett negativt COVID-19 PCR- eller antigentest (som tagits inom 24 timmar innan).

Passen krävs inte för barn under 12 år.

Behöver jag ett hälso- eller vaccinkort för att komma in i Frankrike?

Nej, passet används endast för att komma åt inhemska tjänster och arenor i Frankrike. "[Passet] gäller inte i samband med hälsokontroll vid gränserna," sa en talesperson för hälsoministeriet till Lonely Planet. Dokumentationen du behöver för att komma in i Frankrike under pandemin varierar beroende på var du kommer ifrån. Du kan lära dig mer om vad som krävs i CheckMyTrip, du kan kontrollera covid-19-resebegränsningarna för ditt ursprung och din destination som en del av din resplan eller direkt i appen, om du inte har en resa planerad ännu.

När du väl är i Frankrike måste du ha passet eftersom det är nästan omöjligt att göra något utan det.

Läs mer: 2 veckor i Frankrike

Hur kan turister ansöka om hälso- och vaccinpasset?

Om du reser från EU eller något land som är registrerat för EU:s digitala COVID-certifieringsprogram, du kan visa upp ditt digitala covid-19-intyg eller något godkänt europeiskt hälsointyg som dokumenterar din vaccinations- och boosterstatus. Den franska ambassaden i Tyskland bekräftar att om certifikatet som utfärdats till dig visas med en europeisk flagga är ditt certifikat kompatibelt och "kommer att erkännas under [kontroller] i Frankrike på samma sätt som franska certifikat."

Om du reser från Storbritannien, de Den franska regeringen bekräftade att personer som vaccinerats i Storbritannien nu kan importera sin NHS QR-kod till TousAntiCovid-appen. De kan också visa upp ett digitalt eller pappers-NHS-certifikat som visar deras fullständiga vaccinstatus eftersom det erkänns av EU:s digitala covid-certifikatsystem.

Om du reser från USA du måste ansöka personligen via ett dedikerat apotek i Frankrike när du anländer till landet. Du kommer att behöva betala en avgift på upp till 36 € (ca US$44) för tjänsten. Det är dock viktigt att notera att inte alla apotek erbjuder denna tjänst. Du kan lätt hitta en i städer som Paris, men som du kan se från denna karta det finns inte så många deltagande apotek jämnt fördelat över Frankrike.

När du ansöker kommer du att bli ombedd att visa ditt pass och officiella vaccinationsintyg (CDC-kort) med information om din boostershot. Apoteket kommer att konvertera uppgifterna från det intyget till det franska systemet och förse dig med en QR-kod som kan skannas på platser där hälsopasset krävs.

Under tiden accepterar ett antal turistplatser CDC-vaccinationskortet från amerikanska besökare. Slottet i Versailles bekräftade för Lonely Planet att amerikaner tillåts visa sitt CDC-vaccinationscertifikat för inresa, och det har rapporterats att Eiffeltornet och Louvren tillåter det också men det är inte allmänt accepterat annars som hälsokort.

Om du reser från någon annanstans, följa samma process som gäller för amerikanska turister.

franska medborgare kan ladda upp sin vaccinations- eller teststatus till ToutsAntiCovid-appen, eller ansök om en pappersversion med en QR-kod.

Var måste jag presentera det?

Passet trädde i kraft i juli förra året och ger innehavaren tillgång till alla fritids- eller kulturlokaler i Frankrike med en kapacitet på mer än 50 personer, inklusive museer, gallerier, teatrar, biografer, konserthus, utställningslokaler, nattklubbar, diskotek, djurparker, öppna -Flygfestivaler, idrottsplatser, nöjesparker, bibliotek, simbassänger och turistattraktioner som Eiffeltornet.

I augusti utvidgades det till restauranger, kaféer och barer (både inomhus och utomhus), fjärrtåg och bussar, inrikesflyg, sjukhus, äldreboenden och stora köpcentra.

Kan jag få ett vaccinpass om jag nyligen har återhämtat mig från covid-19?

Vaccinkortet indikerar också att innehavaren nyligen har återhämtat sig från covid-19 (eller har ett medicinskt undantag från vaccin). Om du testade positivt för covid i EU, Storbritannien eller Schengenområdet kan du ladda upp ditt positiva test till EU:s digitala covid-certifieringsapp. Testet måste vara mer än 11 dagar gammalt men mindre än sex månader gammalt.

Om du testade positivt för covid utanför EU, till exempel i länder som USA, Kanada eller Australien, kan du råka ut för svårigheter. Du kan se vilka alternativ som kan vara tillgängliga för dig genom Hälsoministeriets webbplats.

Var kan jag testas i Frankrike?

Testning är allmänt tillgänglig i Frankrike på de flesta apotek och sjukvårdsinrättningar, men du måste vanligtvis boka tid i förväg. De flesta apotek kan göra antigentester för cirka 25 €, och PCR-tester kan kosta cirka 45 €. När du använder hälsopasset som en ovaccinerad person eller utan booster, är din teststatus endast giltig i 24 timmar, vilket innebär att du måste testas regelbundet för att komma in på arenor. Du kan hitta testplatser nära dig genom COVID-testkarta.

Källor Ensam planet

Dela den här artikeln

Lämna ett svar